La 170 de kilometri de Bucuresti, capitala Romaniei, se gaseste Municipiul Brasov, resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume. Drumul strabate Valea Prahovei, trecatoarea Predeal, astfel incat Brasovul este un oras situat la inaltume in Romania.
Cel mai impresionant monument al anticitatii este Sanctuarul dacic de la Racos, greu accesibil turistilor curiosi.
Brasovul si vecinatatile sale, Tara Barsei cum mai este cunoscut platoul, a jucat un rol important in Evul Mediu, detinand trei puncte strategice care i-au asigurat dezvoltarea economica, militara si politica.
Primul este Cetatea Fagarasului de unde se spune ca Negru Voda a declarat intemeierea Tarii Romanesti la sud de Carpatiii Meridionali. Cetatea si regiunea sunt cunoscute ca Tara Fagarasului, care pe o perioada lunga s-a aflat sub administratie romaneasca pastrand obiceiurile vechi al pamantului, cat si un loc sigur in Transilvania pentru domnitorii Tarii Romanesti.
Al doilea punct este Castelul Bran, care domina trecatoarea prin care treceau marfurile venite din flandra si Germania cat si ele din sud si est, din Turcia si Orientul Apropiat.
Al treilea punct este Brasovul, prima data atestat documentar in anul 1234, cel mai important oras din Transilvania in timpul Evului Mediu, o fortareata economica in secolele XIV-XVI. Localitatea a fost centrul vietii princialitatii romanesti din Transilvania, Tara Romanesca si Moldova, bucurandu-se de importante privilegii comerciale.
Brasovul inca detine cateva monumente arhitecturale care au rezistat vicisitudinilor timpului. Mentionam numai biserica din cartierul Bartolomeu, una din cele mai vechi constructii in stil romantic, Biserica Neagra, cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, Piata Sfatului, in care se afla Casa Sfatului, si care este locul favorit de intalnire si plimbare pentru localnici si turisti. Cea mai veche parte a orasului, Scheii Brasovului, este dominata de Biserica Sf. Nicolae, o veritabila catedrala a ortodoxismului romanesc, ridicata sub patronatul catorva printi din Tara Romaeasca si Moldova.
Cea mai mare biserica-fortareata de gaseste la Prejmer, dar si cele de la Visori si Homorod sunt la fel de interesante. Satele din tara Fagarasului, la poalele muntilor, au ca trasatura distinctiva bisericile pictate de catre maestrii ai secolelor XVII si XVIII, care au venit din Tara Romaeasca, sau de catre localnici care au invatat mestesugul picturii la sud de Carpati. S
O vizita la Brasov va dezvalui cateva marturii ale unei vieti culturale active.
Casa Muresenilor din Piata Sfatului, ne aminteste de primul ziar politic al romanilor transilvaneni, fondat in 1838, gazeta de Transilvania. Nu departe de piata Sfatului se gaseste Colegiul national Andrei Saguna, construit in 1850, unde a fost interpretata pentru prima data opereta compusa de Ciprian Porumbescu.
Ca oras si resedinta de judet, Brasovul este cel mai atractiv prin oferta sa turistica. Aici, sezonul turistic nu se termina niciodata. Zona este binecuvantata cu reliefuri variate, dar totusi muntii reprezinta principala atractie. La picioarele Muntelui Postavaru, la 15 km de Brasov, se afla Poiana Brasov, cea mai cunoscuta si importanta statiune montana din Romania. Aici sporturile de iarna pot fi practicate atat de incepatori cat si de sportivii de performanta din noiembrie pana in martie, datorita zapezii abundente. La numai 30 km se Brasov se afla coridorul Bran- Rucar - veche cale comerciala dinspre Tara Romaneasca spre Transilvania - oamenii misuna intreg anul, atrasi nu numai de faima Castelului Bran ci si de frumusetea locurilor cu sate imprastiate pe dealuri si de aerul curat de aici. Agro-turismul s-a dezvoltat in ultima perioada si ofera excelente oportunitati in degustarea bucatariei locale. In sud-vest, in apropierea orasului Zarnesti, se gaseste cel mai spectacular varf montan din judet, Piatra Craiul, care asteapta iubitorii de drumeti, cat si pe cei mai experimentati si incercati alpinisti. Spre vest se gasesc Muntii Fagaras pe care renumitul geograf Emm. de Martone i-a numit Alpii Transilvaniei. Acesti munti impresionanti dau privelisti specataculare: varfuri inconjurate de nori marginind orizontul, lacuri glaciare situate la altitudini de peste 2.000 m si vai umbrite in care se poate schia cateodat asi in luna iulie. La nord, soseaua spre Rupea traverseaza Padurea Bogatii, cunoscuta mai ales de catre vanatori. Indiferent de sezonul ales, vizitatorii Brasovului au oportunitatea de a asista la evenimente culturale.